Circa 40% van alle Nederlanders heeft een vitamine K-tekort. Maar hoe belangrijk is vitamine K2? Ontdek het in dit blog.

 

Hoe belangrijk is vitamine K2?

Circa 40% van alle Nederlanders heeft een vitamine K-tekort. Een groot gedeelte van deze groep is zich daar niet van bewust. Pasgeboren baby's kunnen zelf nog geen vitamine K aanmaken, zij moeten dit dus gesuppleerd krijgen. Hoe belangrijk is vitamine K2 eigenlijk?

 

Waarvoor dient vitamine K2

Vitamine K is een vetoplosbare vitamine en is afgeleid van het Deense woord Koagulation Vitamin. Dit woord is door de Deense onderzoeker Hendrik Dam aan de voedingsstof gegeven. 

 

Terwijl vitamine K1 vooral naar de lever wordt getransporteerd, bereikt K2 veel beter de andere weefsels, zoals botten, bloedvaten en nieren.

 

Vitamine K2 brengt veel gezondheidsvoordelen met zich mee.  Vitamine K2 heeft mogelijk sterk anti-oxidatieve eigenschappen en speelt een rol in elektronenoverdracht in de mitochondriën.

 

Bloedstolling

Vitamine K2 staat met name bekend om het reguleren van de bloedstolling en het voorkomen van trombose. Bloed heeft de eigenschap vloeibaar te blijven, maar kan binnen een paar seconden stollen. Vitamine K activeert verschillende eiwitten, zoals protrombine, die de bloedstolling mogelijk maken en zo een korstje op een wond vormen. Bij een tekort aan vitamine K verloopt de bloedstolling dus minder goed.

 

Botten

Vitamine K2 is belangrijk voor sterke botten. Het helpt de botten gezond te houden en om botontkalking te voorkomen. Dit wordt door steeds meer maatschappelijk bewijs ondersteund. Zonder vitamine K2 kunnen bepaalde boteiwitten niet binden aan de mineralen die de botten helpen opbouwen. Bovendien versterkt vitamine K2 de activiteit van osteocalcine, hetgeen een essentiële rol speelt bij de inbouw van calcium in de botten.

 

Hart- en vaatziekten

Een teveel aan calcium heeft impact op de elasticiteit van je botten. Elastische bloedvaten zijn belangrijk bij het voorkomen van hart- en vaatziektes. Uit onderzoek blijkt dat een hogere inname van vitamine K2 uit de voeding de mortaliteit als het gevolg van hart- en vaatziekten verlaagt.

 

Gevolgen van een tekort aan vitamine K2

Vitamine K2 kent dus verschillende gezondheidsvoordelen. Toch hebben veel mensen een tekort, omdat je de vitamine niet goed uit voeding kunt halen. Je kunt een tekort herkennen aan verschillende symptomen.

 

Slechter genezen van wonden

Een tekort aan vitamine K2 kan de genezing van wonden vertragen.

 

Plotselinge bloedingen

Een vitamine K2 tekort leidt tot een langere stollingstijd en verhoogt de kans op plotselinge bloedingen, zoals een neusbloeding en tandvleesbloeding.

 

Blauwe plekken

De enige uitwendige parameter bij een klinisch tekort aan vitamine K2 is een vertraagde bloedstolling waardoor er eenvoudig blauwe plekken ontstaan. Maar er kan sprake zijn van een langere bloedingstijd (ook bij de menstruatie). 

 

Botbreuken

Een vitamine K2 tekort wordt in verband gebracht met een grotere kans op botbreuken en aderverkalking.

 

Hoe kom je aan vitamine K2

Van alle vitamine K die we via onze voeding binnenkrijgen, bestaat maar liefst 90% uit vitamine K1. Toch is vitamine K2 de beste vorm voor je lichaam omdat deze beter opgenomen wordt en dus effectiever is, het is belangrijk dat je deze variant genoeg binnenkrijgt.

 

Je vindt vitamine K2 in dierlijke producten (vlees en eieren) en (gefermenteerde) zuivelproducten en het zit ook in visleverolie en in de meervoudig onverzadigde vetzuren.

 

Vlees

Rundvlees, kippenlevertjes, salami, kippenborst en orgaanvlees zijn rijk aan vitamine K2.

 

Eieren

Eigeel bevat vitamine K2. Gemiddeld levert een eitje eten je 0,42-0,53 microgram vitamine K op.

 

Zuivel

Vitamine K2 zit in gefermenteerde zuivelproducten zoals kwark en yoghurt. Wil je echt een boost? Eet dan een oude, harde kaas. Uit onderzoekt blijkt dat in die kazen de meeste vitamine K2 zit.

 

Supplementen

Ondanks dat je vitamine K2 uit voeding kunt halen, is de opname ervan beperkt. Daarom kan het nuttig zijn om een vitamine K2-supplement te gebruiken. Ook als je een hoge dosering vitamine D neemt is het verstandig om daar K2 bij te combineren vanwege het transport en de opname van calcium in het lichaam. 

 

Meditech Europe is als product en distribiteur dé organisatie voor eindgebruikers, detailhandel en distributeurs binnen de paramedische en innoverende gezondheidsmarkt. Door dit te doen met een duidelijke visie voor een optimaal woon-, werk- en leefklimaat, leveren we een actieve bijdrage aan het vinden van de juiste gezonde natuurlijke harmonie.

 

Wil je meer informatie over onze producten? Neem contact met ons op via e-mail (info@meditecheurope.nl) of telefoon (+31527292331). Wij staan je graag te woord.

 

FAQ

Wat doet vitamine K2 voor je lichaam?

Vitamine K2 staat met name bekend om de bijdrage aan sterkte botten, het reguleren van de bloedstolling en het voorkomen van trombose en hart- en vaatziekten.

 

Waar zit de meeste vitamine K2 in?

Uit onderzoekt blijkt dat in oude, harde kazen de meeste vitamine K2 zit.

 

Kan vitamine K2 kwaad?

Vitamine K2 is niet schadelijk. In de praktijk komt een teveel van deze vitamine niet voor. Als je bloedverdunners of antistollings medicijnen neemt en meer dan 100 mcg K2 per dag wilt nemen dan moet je eerst met je arts of apotheker overleggen.